Els pobles Medievals del Baix Empordà

La Bisbal de l’Empordà – Fonteta – Vullpellac – Canapost – Peratallada – Palau-Sator – Fontclara – Fontanilles – Gualta – Serra de Daró – Parlavà – la Sala – Foixà – Sant Llorenç de les Arenes – Flaçà – Sant Joan de Mollet – Sant Martí Vell – Madremanya – Monells – Cruïlles – la Bisbal d’Empordà

El Baix Empordà és una comarca ideal per fer-hi cicloturisme. S’hi conserven una àmplia xarxa de camins rurals esfaltats lluny de les vies més transitades. De fet, des del Consell Comarcal s’ha impulsat la creació d’una xarxa de cicloturisme ben indicada i que permet conèixer la comarca i tots els raconets que s’hi amaguen.

Mapa esquemàtic de l’itinerari: en groc: poc trànsit, magenta: trànsit moderat

La ruta que proposa el llibre “Cicloturisme per Catalunya, 50 itineraris amb bicicleta de carretera” de Carles Sans i Ravellat és una ruta circular pels pobles medievals que hi ha al Baix Empordà. Una ruta amb encant, en la que es passa per petits pobles, no sempre coneguts, amb vestigis més o menys importants de la seva etapa medieval.

La ruta és bàsicament plana tot i que la pujada (opcional) al coll de la Mare de Déu dels Àngels (6km i 5,4% de pendent mitjà) li dóna caràcter i desnivell. En total la ruta fa uns 65km, un desnivell de 545m+ i un Index IBP de 47.

Fitxa tècnica

Distància76,5km
Diferència altures916m ascens
918m descens
Tipus de superfícieCarretera
Exigència tècnica /dificultatBaixa
Exigència físicaBaixa
Llocs per on passaSerra de Daró – Parlavà – la Sala – Foixà – Sant Llorenç de les Arenes – Flaçà – Sant Joan de Mollet – Sant Martí Vell – Madremanya – Monells – Cruïlles – la Bisbal d’Empordà- Fonteta – Vullpellac – Canapost – Peratallada – Palau-Sator – Fontclara – Fontanilles – Gualta
Índex IBP57
Temps3h10m

Descripció de l’itinerari

Començo la ruta a Serra de Daró, punt més proper al que puc enllaçar des d’on estic.

Calma…

La carretera és una recta on no tots els cotxes es prenen la calma per adelanatar però s’arriba ràpid a Parlavà on l’itinerari pren una altra prespectiva.

La ruta segueix per carreteres encara més secundàries. Resseguint el curs de rius i rieres la carretera va serpentejant bastant plana. De fet, em sorprèn que la major part de la ruta la pugui fer amb el plat gran i a una mitja per mi, alta. Camps de colze, alguns de faves i de blat o ordi que encara està ben verd t’acompanyen durant tota la ruta. Algun cotxe que sembla perdut o explora com jo la zona…

Tranquil·litat…

Vas descobrint poblets d’esvelts perfils, amb els campanars que es veuen des del poble veí, algunes restes de muralles i cases i masos de pedra on un voldria viure. De fet, és un bon lloc per viure…

La ruta evoca tranquil·litat. Calma. I al final el ritme de la pedalada es va acompassant al ritme de la zona. Anar fent…però sense presses. Amb el cap enlaire, gaudint de l’entorn.

Els Àngels

Abans d’arribar a Madremanya hi ha la pujada als Àngels. Anada i tornada pel mateix lloc. Hi vaig per fer la ruta exactament proposada i m’adono que la pujadeta fa canviar de cop, un plat que avui no havia fet servir.

Monells

Seguim l’itinerari cap a Monells. Per mi, un dels pobles que té més encant. M’encanta la seva plaça porxada. M’imagino vivint en un lloc així, fent el cafè a l’ombra dels seus porxos, la xerrada relaxada,… i aprofito per fer-hi una cerveseta recordant encara la pujadeta als Àngels.

Seguint per carreteres secundàries passo per Cruïlles i arribo a la Bisbal d’Empordà, capital de la ceràmica segons tinc entès. Evitant la carretera principal vaig cap a la Fonteta, Vullpellac i en direcció a Peratallada. Aquest és el poble medieval més important, molt turísitic però que si no es coneix bé cal aturar-s’hi per descobrir-lo. Un poble envoltat per un fossar, amb la seva muralla i els carrers estrets i tortuosos, amb les cases rehabilitades, bons restaurants (Papibou, per fer tapes) i declarat conjunt historicoartístic.

Peratallada

Des d’aquí cap a Palau-sator i Gualta per acabar al mateix lloc on jo he començat quan, ara ja sí, sol apreta i el vent comença a bufar.

Per sort, aquí em ve a buscar la parella, carreguem la bici al cotxe i anem a buscar un lloc on remullar la gola. Tasca no sempre fàcil, ja que molts dels pobles per on es passa no sempre tenen bar o està obert.

Llocs d’interès

La major part dels pobles per on es passa tenen una part històrica que ve que val passejar-s’hi.

  • Peratallada
  • Monells

Trams de risc

La major part de carreteres són poc o molt poc transitades. És una zona ideal per fer cicloturisme.

Anar de l’Estartit a Torruella de Montgrí és pesat i una carretera on hi ha bastant trànsit tot i que hi ha un voral bastant ampli.

Observacions i curiositats

Aturar-se a gaudir…
  • La ruta la vaig iniciar des de l’Estartit, on estava de vacances de Setmana Santa. Passat Torruella de Montgrí s’arriba a Serra de Daró, on s’enllaça amb la volta circular.
  • Havia fet una ruta molt similar per la zona amb uns amics i familia amb anterioritat, tot i que per pistes.
  • Un dels cotxes que més malament em va adelantar portava matrícula francesa. És veritat que no són gaire respectuosos? O és que són fàcils d’identificar per portar la matrícula diferent? En podem parlar…
  • Als Àngels, uns ciclistes de la zona em van comentar que aquí hi pujaven a entrenar els professionals de USPostal. Jo, encara bufant,bé que m’ho vaig creure…
  • Trobem un lloc per dinar que bé val la visita. A la carretera de la Serra de Daró cap a Torroella, Horta de’n Patxei. Separat de la carretera principal però amb un bon menú, barat i amb molta tranquil·litat. Apunteu-lo…

Publicat el 17 d’abril de 2017 i modificat el gener de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s