La Vall del Flequer

Entre Tines i maquis

Situada dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, la vall del Flequer és una petita vall amb una peculiar història i una riquesa que val la pena de conèixer.

Conjunt de Tines del Ricardo

Una vall amb un passat vinícola i amb unes restes que la fan especial. Al llarg de tota la ruta anirem trobant restes d’aquest passat en forma de murs de pedra seca i una gran quantitat de conjunts de tines reflex d’un passat no tant llunyà on la vinya era el motor productiu de la zona.

També aquesta vall té la seva història amb els maquis, ja que aquí hi van haver dos episodis de lluita guerrillera protagonitzats per Marcel·lí Massana i Ramon Vila.

Mapa esquemàtic (En verd: pista, en cyan: corriol fàcil)
Desnivell de 280m+

Fitxa tècnica

Distància15’52km
Diferència altures286m ascens
490m descens
Exigència tècnica / dificultatBaixa
Exigència físicaBaixa
Tipus de superfíciePista i algun corriol
Llocs per on passaRocafort, Casasaies, Flequer i tines de la Vall del Flequer
BicicletaCaminantCorrent
Índex IBP275188
Temps3h50min

Descripció de l’itinerari

Sortirem des de Rocafort. Com que l’itinerari és linial haurem de preveure la logística ja que acabarem al Pont de Vilomara. Podem anar amb diversos cotxes i deixar-ne un a cada extrem o intentar fer servir el transport públic.

Abans d’arribar al poble de Rocafort, al coll, a mà esquerre, ens queda una esplanada. Allà, sobre el Puig encara s’hi poden apreciar les restes d’un antic castell tot i que ens farà falta imaginació per endevinar-ne la forma. Tinc entès que s’hi volen fer unes excavacions, documentar-ho i intentar preservar-ho…

Pel costat dret de la carretera marxa un corriol ben marcat, ombrívol i bonic que ens porta fins a l’entrada del poble, que si no es coneix, bé que val una petita passejada per apreciar les casetes de pedra que s’han anat rehabilitant amb bastant bon gust.

Marxem per una pista que s’enfila en direcció sud cap a El Bofí i les Grauetes, (SL-C 52) on prendrem un corriol que ens farà devallar fina a una pista que va resseguint el torrent del Flequer.

Casasaies

Al creuar el torrent ens desviem i deixem per una estona el sender local per anar a visitar la casa de Can Casasaies, a la que hi pugem per un corriol que va per la carena i que s’agafa al mig d’un revolt a la dreta després de la primera pujada.

Per la carena arribem a la gran casa, encara de peu tot i que encara que algunes parts estan força malmeses ens permet apreciar la grandesa de la casa i les seves estances.

La paret nord, plena d’heura. Unes tines en bon estat al costat de la casa. Una entrada amb una pedra de molí,… quina llàstima que cases així es vagin perdent…

El Flequer

Tornem baixant per la pista, de manera que puguem descobrir un altre camí. Ja al torrent del Flequer anem seguint per la pista per on va el SL-52, per la part obaga, fins que divisem la següent gran casa que ens trobem a l’itinerari i que li dóna nom a la vall: Can Flequer.

Hi accedim per un sender amb una entrada poc marcada que surt en un revolt a esquerres de la pista. Creuem el torrent, normalment sec, per la vora d’un gorg i resseguim el camí, ara pel solell, que es va enfilant fins a la casa.

Aquesta, col·locada també a zona elevada i soleiada, propera a una font té una bona era i unes tines adossades a la casa en bon estat de conservació. Es manté en bon estat.

Seguim per la pista i ja començarem a trobar tines al costat del camí, algunes en millor estat que altres. Les del Camí de can Flequer, i el conjunt rehabilitat de les Tines del Ricardo, situades ben bé al costat del torrent.

Seguint la pista més propera al torrent trobarem el conjunt de Tines de l’Escudelleta, també rehabilitades.

Per sobre les tines, en la vessant obaga, marxa un sender que, a mitja alçada, ens acostarà a les Tines del Tosques, també rehabilitades.

Per pista, a l’altra banda del torrent, trobarem un altre conjunt de tines; les del Bleda. Ja per la pista del Flequer, en més bon estat, anirem baixant cap en direcció oest tot seguint les marques grogues i blanques del sender local que acaba al parquing de Ca’n Oristrell.

Cal parar atenció amb una petita fita que ens marca l’entrada del corriol a l’esquerre, moment en que ens separem del sener local, per tal d’evitar haver de fer un tram de carretera. Ens baixa al torrent i per costat d’uns horts pugem en direcció a la casa de Cal Bitó.

En direcció a la carretera i passada la Riera de Cal Bitó agafarem una pista que es transforma en corriol i ens baixa a la riera. Un cop allà i pel costat de la riera anirem buscant el pas, segons l’aigua que hi hagi, i anirem baixant fins arribar al gorg de Can Nis, conegut popularment com el “Chorrillo” referent a la quantitat d’aigua que hi baixa.

Gorg de Can Nis després de pluges i amb l’aigua ben clara i neta

Ja a Can Nis i seguint la pista que segueix el curs de l’aigua, arribem sense cap problema al Pont de Vilomara.

Llocs d’interés

  • El castell de Rocafort
  • Can Casasaies
  • Can Flequer
  • Conjunt de tines que anirem trobant a les cases i les solitàries: les del Camí del Flequer, les del Ricardo, les de l’Escudelleta, del Tosques i del Bleda.
  • Gorg de Can Nis. Gorg força impressionant quan hi baixa aigua. En els temps en que els torrents estaven nets havia de ser espectacular poder-se banyar aquí

Trams tècnics

No hi ha cap dificultat tècnica a la ruta.

Cal estar atent al passar pel costat del Gorg de Can Nis ja que el corriol passa pel costat i hi ha altura.

Observacions i curiositats

  • Cal portar aigua ja que tot i que hi ha fonts per la zona són difícils de trobar i no sempre porten aigua i no hi ha cap control de la seva qualitat.
  • Tenir present que en un dia de calor, a la zona en fa molta.

Itinerari escolar

L’itinerari descrit és un recorregut que fan sempre els alumnes de cinquè de l’escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara per conèixer l’entorn més proper i la història del lloc on viuen.

Cada any els mestres els acompanyen i intenten transmetre i fer apreciar la història peculiar de la zona de manera que la respectin i valorin com un fet distintiu de la seva zona, alhora que els ensenyem les normes bàsiques per respectar el medi natural (no llençar res, no llançar ni pedres ni pals als tolls on els animals van a veure i fan la posta d’ous,…)

Foto de grup de fa una anys

Jo, un dels mestres, primer acompanyant i després guiant, els vaig transmetent les peculiaritatas de la zona amb l’esperança que s’ho facin seu, ho volorin i ho respectin igual com jo he après a fer des de que el Virus de Nèspola (Jordi Griera, mestre i company) així m’ho va ensenyar.

En el tram final per la riera podem trobar més o menys aigua. Pot estar ben seca i no haver-hi problema o en anys més humits possiblement arribem a l’escola amb els peus ben molls (els alumnes no fan cap esforç per evitar l’aigua).

Web Quest prèvia a la sortida que fan els alumnes per conèixer la sortida. Hi trobareu molts enllaços sobre les tines (explicacions, formes, ús, localitzacions, mesures,…), els maquis de la zona (Marcel·lí Massana i Ramon Vila “Caracremada”) i la relació amb les cases de Casassaies i Can Flequer. (Feta per en Jordi Griera)

L’iniciador de l’itinerari

Jordi Griera. (el Virus de Nèspola)

Mestre i company, ja jubilat, que a l’entrar a treballar a l’escola em va anar ensenyant i explicant els diferents indrets d’interès que té la zona, de manera lúdica. Autor de la web Quest i de la informació que hi podeu trobar.

Gran coneixedor de la zona i amant de tot el relacionat amb la “pedra seca” em va anar omplint el cap d’història i indrets que, tot i que primer em va saturar una mica, amb el temps he anat apreciant cada cop més.

Possiblement ara jo estigui fent el mateix amb els alumnes i companys. Espero que al final arribin a apreciar-ho i valorar-ho com jo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s