Volteta per Rajadell

Una de les 3 carenes més maques del Bages

La bellesa és subjectiva però crec que ens posarem d’acord que al Bages hi ha tres carenes que cal conèixer ja que el pas per elles, amb la visió que ofereixen a banda i banda i fins on arriba la mirada, fa les delícies de tothom.

Una d’elles és la carena que baixa del Cogulló de Cal Torre (881m). Aneu-la a fer i ja em direu si no val la pena.

Rajadell – Tres Creus – Cogulló de Cal Torre – Rajadell

Tres Creus amb el Cogulló de Can Torre, al fons

L’itinerari proposat és fruit del coneixement que aporta el fet de fer curses a la zona i també de mirar i buscar en mapes la manera de tancar-lo amb una volteta maca.

Mapa esquemàtic de la volta. (En verd: pista, cyan: corriol)

Aquest busca les carenes i els turons o cims importants de la zona passant per corriols bastat marcats i evidents. És una ruta amb molta vista de la zona i bastant ràpida de fer ja que no presenta desnivells massa forts, exceptuant dos petits trams.

La ruta per mi és d’aquelles senzilles i molt recomenables.

Fitxa tèncnica

CaminantCorrrent
Distància15km
Diferència altura709m ascens
735m descens
Exigència tècnica / dificultatBaixa
Exigència físicaModerada
TerrenyCorriol i algun tram de pista
Índex IBP76156
Temps2h

Descripció de l’itinerari

Arribem a Rajadell on deixem el cotxe. Un poble que arreglat amb bon gust bé que val un apassejada tranquil·la per conèixe’l.

Vista de Rajadell al començar l’itinerari

Sortirem ja des de l’aparcament enfilant-nos per un corriol al costat del dipòsit d’aigua i que va pujant suaument de manera que fàcilment es pot fer corrent.

El corriol va pujant paral·lel a una pista asfaltada que ens queda a la nostra esquerre, a l’altra banda del torrent.

Arribem als plans de Can Massana i la granja que li dóna nom ben visible. Seguirem un petit tram per pista, sense perdre alçada fins a arribar a un revolt molt marcat cap a l’esquerre, on veurem que surt un corriol a la dreta.

Anem a parar una mica més amunt a una altra pista que seguim a l’esquerrei uns 200m més endavant veurem unes fites que marquen un corriol que va per la banda est de la carena.

El corriol va mantenint l’alçada mentre ens mostra unes bones vistes del pla de Bages, el pla de Fontanelles més aprop, la carena del Gallicanta amb la Pòpia del Montgròs al final (ruta per on va la Punk Trail Nocturna de Salelles) i amb la sempre impressionant muntanya màgica de Montserrat al fons.

Vistes privilegiades al llarg de tot l’itinerari

El corriol s’acaba en un camp. Seguim pel lateral fins arribar a una pista. L’haurem de seguir una estoneta fins aconseguir arribar a dalt de la carena (500m) al costat d’un camp. Un cop a la carena caldrà anar en compte per veure un corriol a l’esquerre (sud) que ja s’enfila directe fins al vèrtex de la carena. A partir d’aquí ja no hi ha pèrdua perquè sempre hem d’anar seguint la carena. El corriol va fent alguna pujada dreta seguit d’una zona més plana que permet recuperar l’alè als que anem faltats.

Vista des del Tres Creus (795m)

Així, quasi bé sense adonar-nos-en i mentre gaudim de les vistes que tenim als dos vessants arribarem a xocar amb el cim del Tres Creus (795m), on hi ha…3 creus!!

Hem assolit el primer objectiu del dia i tenim a davant el segon i últim; el Cogulló de Can Torre. Cap allà per un corriol que ens fa perdre alçada de forma ràpida i evident. Sempre resseguint la carena.

Cogulló de Can Torre (881m)

Recuperem l’alçada perduda…i una mica més per un corriol que puja ben dret. És poca estona i no tardarem en arribar al cim on hi ha un lloc de guaita i una rosa de vents on podem entretenir-nos a conèixer el que la vista ens ofereix (fa falta bona vista per poder llegir bé la placa).  

Un cop contemplada la vista i recuperat l’alè marxem en direcció a l’oest seguint el recorregut del PR com ens marca el pal indicatiu que veurem. La baixada que farem és, al meu entendre, una de les més maques que tenim per la zona. Ràpida però amb les seves trampes. Vigileu no us emocioneu massa i acabeu malament la matinal. 

Sender de baixada que ressegueix tota la carena.

La carena s’acaba a una pista que ens portaria a Rajadell però l’anirem retallant agafant corriols que ens permeten evitar-la.

Primer un corriol a mà esquerre que puja al turonet. Hi podem anar o seguir per la pista ja que tan sols ens estalviem uns 100m de pista i potser ja les forces van justes… 

Allà on es troba amb la pista, ben bé davant, marxa un corriol avall. Anirem a parar quasi bé a dins d’un camp. A la dreta segueix. I, ULL,… immediatament a l’esquerre (aquest és el lloc on és més fàcil perdre’s).

Arribarem a un dipòsit. A l’altra banda en marxa un corriol poc marcat enmig d’unes pedres. L’agafem. Anirem seguint el corriol poc trepitjat i amb branques que va rodejant camps fins que al final tornem a trobar-nos la pista.

Un xic més endavant trobem un corriol a la dreta. Cap allà. I tornem a anar a parar a la pista.

Davant mateix i a la seva banda esquerre ens en marxa un altre que empalmem per retallar pista. Cap allà i tot baixada avall fins que arribarem a la riera, normalment sense aigua.

A l’esquerre i agafem la pista a la dreta. Veurem un indicador que marca les Casetes de Rajadell. Cap allà. Passem pel costat d’uns contenidors i arribem a una carretera asfaltada. La creuem i cap a la pista de grava de l’esquerre.

A 50m trobarem (atenció que costa de veure) un corriol amb una fita a l’esquerre. Seguim corriol fins que trobem una pista. La seguim amunt tot acostant-nos a una casa. Quasi bé ja arribant-hi a l’esquerre marxa un corriol que, tot resseguint la banda obaga del final de la carena ens anirà acostant altre cop a Rajadell. És una zona humida amb una vegetació completament diferent. Un final de festa diferent. Arribem a un camp d’on en marxa el corriol a l’esquerre. Passarem alguna font i possiblement alguna zona on, després de moure’ns tota l’estona per secà, farà que arribem amb els peus molls i enfangats. 

Si no ens hem perdut arribarem a la pista del final del pàrquing de Rajadell. Si estem perduts, espero que no,…ens haurem de trobar primer abans de tenir l’opció de poder acabar la sortida al bar de Rajadell tot fent un beure. 

Vídeo de la ruta gravat per ivan ivoman.

Trams de risc

  • El propi de córrer per corriols a la muntanya.
  • La baixada per la carena està un xic trencada i cal vigilar bé allà on posem els peus. O tenim riscos d’acabar de cul. O pitjor.

Observacions i curiositats

  • Les curses de muntanya són una excel·lent oportunitat per descobrir indrets i nous camins de mà dels millors coneixedors de la zona, els seus habitants (alguns dels descrits els vaig conèixer gràcies a la cursa dels Arcs de Rajadell).
  • En un dia clar, les vistes que tindrem durant tota la ruta fan la delícia dels amants de la muntanya i de tots aquells que quan veuen una muntanya ja se’ls activen els somnis de conèixer i noves idees per dur a terme.

Publicat el 19 de novembre de 2013 i modificat el febrer de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s