BERGA – SANTPEDOR

La clàssica, a peu o en bicicleta.

És ja una tradició… sense saber mai la data, quan arriba el primer fred ja se sent parlar de la Berga-Santpedor. Una cursa-marxa no competitiva que uneix la ciutat de Berga amb el poble de Santpedor. 

Dos recorreguts paral·lels per permetre que tothom pugui fer-la amb el mitjà que prefereixi, ja sigui sobre rodes o sobre potes. I al ritme que pugui o desitgi. Els que lluiten contra un crono, els que s’enfronten a un repte, els que entrenen, els que ho aprofiten per fer esport amb una colleta,…els que no tenen res millor a fer,… tothom hi té cabuda.

En color verd clar la ruta a peu. En verd fosc, la ruta de les bicicletes. (groc: carretera amb poc trànsit, cyan: corriol)

Fitxa tècnica

CaminantCorrentBicicleta
Distància57km58km
Diferència altura1.285m ascens
1621m descens
1.038m d’ascens
1.395m descens
Exigència tècnica / dificultatBaixaBaixa
Exigència físicaAltaModerada
Índex IBP14930364
Temps6h11min4h 30min
Tipus de superfíciePista i algun tram de carretera poc transitada i algun corriol molt senzill.
Llocs per on passaBerga, Avià, Casserres, Serrateix, Sant Cugat del Racó, Castellnou de Bages, Santpedor

Descripció de l’itinerari

L’itinerari de la Berga – Santpedor està permanentment marcat amb ratlles de pintura de color vermell i groc. És un itinerari ja clàssic que es manté degudament ben senyalitzat i on es difícil perdre’s si no es va massa esverat. (Tot i això, jo el cop que la vaig fer corrent em vaig confondre a la sortida de Berga).

Pistes per les que es pot anar ràpid

Tot i ser una ruta on l’arribada està més avall que la sortida, hi ha desnivell a fer. Això sí, de forma constant i sense rampes dures.

Hi predominen els km de pista on es pot rodar o córrer sense dificultat, segons el ritme que es pugui o es vulgui portar.

Els que van a peu i les bicicletes van per camins diferents en bona part del trajecte, sobretot en la primera part. Tot i així hi ha algun tram, al final de la ruta, passada la carretera de les Vilaredes, que és comú i es coincideix.

L’itinerari passa prop dels límits d’Avià i es dirigeix cap a Casserres, on hi ha un bon entrepà de butifarra per esmorzar i ja tenim una bona part del desnivell fet.

Avituallament de Sant Cugat del Racó

Els de peu i les bicicletes no es tornaran a trobar fins a Sant Cugat del Racó on hi ha un altre bon control per agafar l’energia per seguir.

Un altre tram separats fins que més endavant els dos grups ja van plegats fins arribar a Castellnou de Bages on hi ha un altre bon avituallament.

Des d’aquí ja arribarem a Santpedor tot i que les pistes que hi ha es poden fer llargues.

Trams tècnics

Petit tram de corriol ben senzill

En bicicleta no hi ha cap tram tècnic. Hi ha algun tram de corriol molt senzill que no presenta problemes. Potser la principal dificultat pot venir donada per la meteorologia en cas de molt fred o de pluges que faci que hi hagi molt fang.

Si es fa caminant o corrent tampoc hi ha més dificultat que la resistència física. Cal dosificar-se bé o es pot fer molt llarg.

Observacions i curiositats

  • Si es fa a peu no hi ha problema ja que l’organització posa servei d’autocar des de Santpedor per pujar-te al punt de sortida.
  • Amb bicicleta té una logística un xic complicada ja que un s’ha d’espavilar per pujar la bici al punt de sortida i després anar a buscar el cotxe altre cop,… o demanar un favor i que algú es llevi aviat per pujar-te…
  • N’hi ha que per evitar-ho, i perquè són fort i valents, surten de nit i fan el recorregut de pujada i baixada.amb bicicleta.
  • La pista en pujada per arribar a la Torre del Moro es fa sempre llarga i és dura si es fa corrent. Tot depèn de les forçes que un tingui quan hi arriba.
  • L’any que la vaig fer corrent vaig viure un petit infern en forma de vómits i gastroenteritis des de mitja cursa. La vaig acabar…però no us imagineu com.

Publicat el 15 de novembre de 2016 i modificat el febrer de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: