La Sèquia de Manresa

La Sèquia de Manresa és un canal medieval (s.XIV) que va permetre impulsar el progrés de Manresa i el Pla de Bages.

L’aportació d’aigua des del riu Llobregat cap al Pla de Bages va permetre desenvolupar les economies locals, millorar la qualitat de vida i culural d’un territori molt dependent en la època del conreu de secà i el vi.

És un canal que va ser contruït el s.XIV (entre el 1339 i el 1383) per portar aigua del riu Llobregat, dess de Balsareny, fins a la capital del Bages. En un moment de forta sequera i amb l’objectiu de variar la tipologia del conreu de la zona i potenciar la horta, el mestre d’obres Guillem Catà va projectar una obra que en el seu temps va ser considerada una de les més grans en enginyeria hidràulica medieval.

Té un recorregut de 26 km i un desnivell de poc més de 10 metres pels que l’aigua davalla sense problemes, un fet espectacular per la època i que molt possiblement avui en dia, amb els grans mitjans tècnics que hi ha, no tinc massa clar que s’hagués pogut fer millor.

Per tal de fer el recorregut possible es van haver de construir diverses mines i aqüeductes que salven els diversos desnivells que hi ha.

Parc de l’Agulla

La Sèquia va permetre que la ciutat de Manresa disposés de l’aigua necessària per regar i per la població de la època i alhora va facilitar que la ciutat augmentés.

L’èxit però és comprovar que segles després actualment encara continua en ple funcionament i segueix subministrant l’aigua a tota la població de Manresa i poblacions veïnes.

Dades tècniques

  • Des de la rescolosa dels Manresans, al peu del Castell de Balsareny, fins al Parc de l’Agulla té una longitud de 26km
  • Desnivell entre la resclosa i l’Agulla: 10’63m
  • Cabal: 1250 litres/segon (1000 litres per Manresa i 250 per als municipis que es beneficien de la Sèquia)
  • Extensió regada: 2.400 quarteres

(Dades extretes de la pàgina web del Parc de la Sèquia)

La Transèquia

És un recorregut que es fa des de l’any 1985 en que es recórre la Sèquia des del seu inici fins al Parc de l’Agulla com a homenatge a les persones que la van construir al s.XIV.

És el motiu que origina les Festes de la Llum i una de les principals celebracions (Festa Major d’Hivern de Manresa), que es celebren cada any el dia 21 de febrer.

Es pot fer tant a peu com amb bicicleta. El recorregut a peu ressegueix el curs del canal i el de bicicleta s’ha anat modificant amb el pas dels anys per evitar problemes amb la gran quantitat de gent que hi participava.

Actualment el recorregut amb bicicleta és totalment diferent del que es fa a peu, oferint una circular de diverses distàncies amb el punt de sortida i arribada al Parc de l’Agulla i “resseguint” la Sèquia des de més lluny, deixant el pas pel costat als que la fan a peu.

El recorregut passa pels termes municipals de Balsareny, Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages.

Recorregut de la Transèquia (a peu o corrent)

Recorrgut de la Transèquia amb bicicleta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s