La Transèquia

Seguint l’aigua de la Sèquia i la seva història

Recorregut pla al costat de la Sèquia de Manresa d’uns 24km de distància que uneix la població de Balsareny amb Manresa. Al llarg de tot el recorregut anirem pel costat d’un antic canal històric, encara en ús, que canalitza i transporta l’aigua del riu Llobregat a la ciutat de Manresa, per tal que no falti el preuat líquid.

Mapa esquemàtic. Sender pel costat de la Sèquia.

La Transeèquia és una marxa no competitiva que organitza cada any el Parc de la Sèquia, de caràcter lúdic i participatiu i que acaba sent molt familiar. Està pensada per fer caminant des d’alguna de les poblacions per on passa fins al Parc de l’Agulla (Manresa), depenent de la distància que un vulgui fer.

També es pot fer en la modalitat de bicicleta i en diverses distàncies amb un recorregut diferent.

Desnivell de 12m negatius.

Fitxa tècnica

Des de CassàDes de l’Estartit
Distància68,1km89km
Desnivell755m+1030m+
Exigència tècnica / dificultatBaixaBaixa
Exigència físicaMitjanaModerada
Índex IBP5468
Temps2h45min3h 47min

Descripció de l’itinerari

Itinerari sense cap mena de problema per seguir. Sempre pel costat de la Sèquia i vigilant no posar malament el peu i que això ens faci anar a parar a dins.

Des de Balsareny podem sortir ja seguint la Sèquia o anar primer fins a la Resclosa dels Manresans i fer-la tota, completament sencera. Recomano anar a veure la resclosa, és maca.

A trams tindrem més o menys espai per córrer. Hi ha un corriol molt marcat, per on passa tothom, amb herba al costat on podem trobar alguna ondulació.

És un itinerari que es fa juntament amb molta gent que la fa caminant i tot i que, suposadament surten una mica més tard que els que la volen fer corrent, a la pràctica segur que trobarem gent que ha sortit abans per poder anar tranquils. Adelantar-los no sempre és fàcil.

És un dia en que molts corredors aprofiten per provar-se de cara a fites més imprtants com una marató o veure a quin ritme mantingut poden anar durant una distància llarga. És doncs, una molt bona oportunitat per fer-la com un entrenament de qualitat.

Trams de risc

  • L’únic risc que hi ha és que degut a la quantitat de gent que hi ha, al cansament o a posar malament un peu…puguem acabar molls a dins la Sèquia. A mi no m’ha passat mai…

Observacions i curiositats

  • Els km estan marcats amb fites al llarg de tot el recorregut.
  • És interessant anar observant la construcció de la Sèquia, sobretot tenint en compte l’època en que va ser contruida i amb les eines que hi havia.
  • És molt remarcable comprovar que aquesta gran obra de l’època segueix sent útil actualment, no com les obres actuals que duren poc i s’han d’anar arreglant contínuament.
  • Abans d’arribar a Santpedor, darrere de la Sala i el Karting,passem per una de les zones més maques de la Sèquia. Sorprèn trobar-hi un amfiteatre, que no crec que s’hagi utilitzat mai per res.

Publicat el 7 de març de 2014 i modificat el març de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s