Pont Foradat i Punta Sabata

Descobrint indrets del Pont de Vilomara

Entre l’autopista i el Llobregat pot semblar que no hi hagi res que valgui massa la pena però, com sempre, tot depèn dels ulls amb que es mira.

Mapa esquemàtic de l’itinerari (En groc: carrer, verd: pista, cyan: corriol)

Anem amb les dues classes de tercer aprofitant que sortim a celebrar el dijous llarder, amb l’esperança de passar-ho bé tot descobrint algun indret que potser algun d’ells encara no coneix, la seva història i disfrutar, també, del plaer de caminar i fer esport.

Desnivell de 210m.

Fitxa tècnica

Distància5km
Diferència altures220m ascens
210m descens
Exigència tècnica / dificultatModerada (pels alumnes de tercer)
Exigència físicaBaixa
Tipus de superfíciePista, sender amb bastantes pedres i algun corriol
Llocs per on passaPont Gòtic, Camí Real de Manresa, Pont Foradat o de les Arnaules, Punta Sabata.
BicicletaCaminantCorrent
Índex IBP222953
Temps1h43min

Descripció de l’itinerari

Sortim de l’escola en direcció al pont gòtic del Pont de Vilomara. Creuem el riu i les cases del Raval de Manresa. En un inici anirem seguint les marques de PR (grogues i blanques) en direcció a Manresa.

Tram de Sender PR-130 que coincideix amb el Camí Reial.

Aviat deixem doncs la pista i agafem un sender (PR-130 Sender de Manresa) que ens fa guanyar alçada en direcció al Pont de les Arnaules. Un sender pedregòs, en altre temps ben enpedrat i transitat per tots aquells que anaven o venien de Manresa a Barcelona.

Arribem a una pista més ample que seguirem cap a l’esquerre fins que ja veurem el Pont Foradat al costat del camí, quasibé colgat per la construcció de l’autopista de Manresa- Terrassa.

El Pont Foradat o de les Arnaules.

Seguirem pujant per la pista i al final, per donar una mica de caràcter salvatge als alumnes farem un petit tram de corriol que ens deixarà en un camp no cultivat on esmorzem al sol.

Acabats d’esmorzar marxarem per una pista a la dreta que va a buscar la carena de Punta Sabata. Deixem lesmarques del PR-130 per un altre dia i de pla anem fins a la carena des d’on podrem contemplar les vistes al Pont de Vilomara i tots els alumnes es distreuen reconeixent el seu poble.

Vista des de Punta Sabata del Pont de Vilomara, amb l’escola a primer pla.

Sobre d’ell podem reconèixer també la carena per on segueix el Camí Reial cap a Barcelona, la carena del Puig Gili, la Vall del Flequer,…excursions que al llarg de la seva escolaritat acabaran fent si em queden forces per acompanyar-los-hi.

Corriol de baixada de Punta Sabata per dins del bosc.

Retornarem cap al punt de sortida per un corriol que hi ha a la punta sud de Punta Sabata. Un corriol que va baixant tot serpentejant (imagino que amb bicicleta ha de ser una delícia de baixar) i que ja suposa un petit repte per alguns dels alumnes, mentre que per altres és d’allò més divertit i baixen corrent i saltant mentre jo confio i desitjo que tinguin suficientment cap i habilitat per tal que no acabi malament.

Anirem a parar una mica més amunt del Pont Foradat, així que tan sols ens farà falta desfer el camí ja conegut de pujada per tornar al punt d’inici.

Llocs d’interés

  • Antic Camí Reial de Manresa a Barcelona. Si estem atents trobarem les senyals de pedra que ho indiquen i veurem encara restes de trams enllosats.
  • Pont de les Arnaules.
  • Barraques de Vinya
  • Punta Sabata. Turonet per contemplar el poble del Pont de Vilomara i l’entorn.

Trams tècnics

  • El propi de caminar per un terrreny pedregós i trencat. Podem entrebancar-nos si no mirem on posem els peus.
  • Els trams de corriols depenen de la habilitat de cada un. A alguns alumnes de tercer els costa algun tram, on poden necessitar ajuda per pujar-lo ja que tenen por de relliscar o que necessiten fer amb el cul a terra per por de caure. Són adequats per ells sempre que no vagin massa esverats.
  • Al Pont Foradat hi ha un bon tallat. Cal tenir controlats als alumnes.

Excursió realitzada cada any pels alumnes de l’Escola Pompeu Fabra de tercer per celebrar el dijous llarder.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s