Transèquia amb Bicicleta

Recordo quan era petit que la Transèquia ja es feia. Cada any. Després de fer-la diversos cops a peu amb la familia, va tocar fer-la amb bicicleta.

Em sembla recordar que es carregaven les bicicletes a camions a l’estació de busos de Manresa i les pujaven fins a Balsareny mentre nosaltres pujàvem amb bus.

No sé si va ser perquè van desaparèixer algunes bicicletes o perquè totes posades en un camió era possible que s’enduguèssin alguna ratllada, la gent va anar deixant de fer ús del camió i aquest va acabant desapareixent.

La gent ja s’espavilava per pujar la bicicleta…però, la veritat és que és un rotllo logístic que implica altre gent, o més temps.

A més, el recorregut que es feia era molt semblant al que fan els que van a peu…i ja us podeu imaginar els problemes que hi havia al intentar passar els que anaven caminant… Feia falta més habilitat de la que un s’imagina… i paciència.

Mentre la van fer pocs, es va poder fer. Quan es va començar a tornar una festa multitudinària els problemes de relació van anar en augment…

És per això que després de tants anys trobo una idea genial la proposta dels últims anys de fer tres recorreguts circulars amb punt de sortida i arribada des del Parc de l’Agulla. És fantàstic! Com ningú ho havia proposat abans?

Fitxa tècnica

Des de CassàDes de l’Estartit
Distància68,1km89km
Desnivell755m+1030m+
Exigència tècnica / dificultatBaixaBaixa
Exigència físicaMitjanaModerada
Índex IBP5468
Temps2h45min3h 47min
Mapa esquemàtic de la Transèquia Mitjana amb bicicleta (Groc: asfalt, verd: pista, Cyan: corriol fàcil)
Mapa esquemàtic de la Transèquia llarga (Groc: asfalt, verd: pista, Cyan: corriol fàcil)

Descripció de l’itinerari

Sortim des del Parc de l’Agulla i marxem per la carretera que va al polígon de Sant Fruitós. Al primer trencall ja deixem la carretera per agafar una pista que ens porta cap al Mas de Sant Iscle.

Seguim per pista direcció a Santpedor, tot passant pel costat dels Aiguamolls de la Bòbila. Arribem a Santpedor i, pel costat de l’antic camp de futbol creuem el poble per sortir per una forta pujada per l’altre costat.

Anem resseguint un tram de la pista d’arribada de la Berga- Santpedor en direcció a Sallent. Cruem el Riu D’Or i fem una petita però inesperada pujada tot passant pel costat de la casa de Torrebruna fins a situar-nos als Plans de Ridor, des d’on podem veure perfectament la muntanya de runam salí de Sallent.

Iniciem una baixada que ens portarà ja fins a Sallent, passant pel costat de l’empresa ÀridsSL, en altres temps bastant important.

Si fem la Transèquia mitjana, aquí ja agafarem el camí de tornada. Si el que volem és fer la llarga haurem de baixar cap al riu i creuar el poble fins anar a parar al costat del camp de futbol i sortir del poble per una bona pujada. Aquest és el Camí Vell de Cornet que coincideix amb el Camí Ramader.

Després d’aquesta primera pujada la pista va mantenint l’alçada en lleuger desnivell positiu fins arribar a la carretera del Cornet. És un tram ben bonic i molt ciclable, encara amb restes de l’antic camí ramader visibles en alguns trams.

Abans de creuar la carretera pel Collet dels Plans, passem pel costat de la casa del Plans del Cornet. Em crida l’atenció les piles de llenya tan ben posades que tenen… Quasi bé sap greu desmuntar una pila tan ben feta…

Creuem la carretera i seguim per la pista del davant mateix. Aquesta ens porta a un camí rural asfaltat pel que podriem arribar a la carretera que baixa de Gaià. A la primera opció marxarem a l’esquerre, seguint la carretera de Vilamajor, en direcció al Castell de Balsareny ja ben visible.

Creuem el Llobregat i a la que podem baixem pel Torrent de Cal Roqueta cap a la zona humida del costat del riu (està ben senyalitzat). Durant un bon tram anirem seguint el PR-144 (La Ruta de les Colònies).

Arribem a la Resclosa dels Manresans, resclosa on comença la Sèquia de Manresa tot i que els primers metres no la veurem ja que va soterrada. Seguim per una pista porpera a la Sèquia fins al’entrada del poble de Balsareny. Aquí creuarem el Pont del Riu i pujarem a la dreta cap a l’antiga Gravera de Puigdorca.

Per la banda esquerre del riu anirem devallant per pista tot seguint el Camí de l’Alou, paral·lel a la C-25. Passem la casa de l’Alou i la Gravera que porta el mateix nom i després de passar el Torrent del Sallador anem a la dreta, passant la C-25 per sota i acostant-nos més al riu Llobregat.

En aquest tram anirem quasibé pel costat del riu, seguint un corriolet fàcil tot i que hi ha un petit tram de pujada de certa dificultat i amb una mica de perill en cas de caiguda.

Resseguint el riu, per un passeig tranquil arribem als horts de Sallent i al poble. Passem per la Torre del Gas i després de creuar el riu pel Pont seguim per un passeig ben bonic al costat del riu.

Aquí enllaçem amb el recorregut mitjà. Per carretera anem fins a l’institut i allà per carrers interiors d’un barri ja desaparegut anem cap al polígon. PEl costat de la C-16 trobarem un pas per bicicleta sense trànsit.

Ens dirigim cap a Cabrianes i abans de creuar el pont a la dreta cap a la zona humida de la Corbatera. Pujarem cap al Mas de la Sala, per on podem passar o retallar la volta i creuem a l’altra banda de la C-16 per sobre el pont.

Anem recte per pista cap al Mas Terradelles, que tan sols té el nom igual al de les pizzes i ens aproximem a la Sèquia, que creuem seguint la pista cap amunt.

Enllaçarem amb un tram de corriol fàcil i bonic i passarem per un tram del PR-131 Santpedor Circular.

Arribem per pista al Polígon industrial Pla de Santa Anna i el creuem tot fins a la carretera que travessem per continuar per pista en direcció a l’Aeròdrom de Manresa.

Seguim un tram paral·lels a la C-25 i enfilem direcció a Sant Iscle. Allà referem el camí fet al matí per arribar al Parc de l’Agulla o, com que avui no és el dia de la Transèquia, resseguirem l’últim tram de Sèquia a la que hem estat buscant tot el dia però no hem vist gaire.

Trams tècnics

 • Com a tècnic tan sols hi ha un petit tram baixant de Balsareny en que per corriol hem de fer una petita pujada amb un bon tallat a mà dreta que de caure ens comportaria una bona caiguda amb remullada final al riu.

Llocs d’interès

La Torre del Gas
 • Parc de l’Agulla
 • Mas de Sant Iscle
 • Aiguamolls de la Bòbila
 • La muntanya de runam salí de Sallent
 • Sallent i el seu passat industrial
 • Camí Ramader
 • Castell de Balsareny
 • Resclosa dels Manresans

Observacions i curiositats

 • La Sèquia quasi bé no la veurem ja que ens mantenim allunyats d’ella, reservada pels caminants i corredors.
 • L’itinerari llarg el vam fer amb un company el dia després de la Transèquia, aprofitant que era festa al poble on treballo. Calma i solitud en tota la ruta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s