XXXIIª Caminada Popular d’Artés (març 2019)

Passejant pel municipi

Uns companys que ja tenen els fills grans ens han deixat una motxilla, d’aquestes guapes per anar a caminar amb el fillet i s’ha de provar. I on millor per provar-la que a costat de casa on, si pel que sigui alguna cosa no va com s’espera es pugui retornar relativament ràpid cap a casa?

Així, la XXXIIª Caminada Popular d’Artés era una gran proposta per fer… I més quan a les 8 del matí, al Parc de Can Crusellas vam trobar-hi una bona colla de gent del poble. Sorpresos per una bona participació tot i que fins fa poques hores la gent encara estava de carnaval i sorpresos per trobar a alguns que no m’hauria imaginat mai trobar-los en una caminada. Però el poble és el poble… M’encanta!

La proposta de l’organització (Centre excursionista d’Artés) era d’una volta circular de 13km amb un desnivell popular que es podia anar ampliant fins a arribar a la vintena en la proposta més llarga, depenent de les variants que un anés afegint.

Mapa esquemàtic de l’itinerari (amb groc: tram urbà, amb verd, pista, amb cyan, sender fàcil)

Nosaltres vam fer la curta, i la meva esquena en va tenir ben bé prou. Perquè per molt xulis i modernes que siguin les motxiletes de nens petits, tot pesa.

Altimetria de l’itinerari curt. Desnivell de 275m+

Fitxa tècnica

Distància13,780km
Diferència altures277m ascens
274m descens
Exigència tècnica / dificultatBaixa
Exigència físicaModerada
Tipus de superfíciePista i sender fàcil
BicicletaCaminantCorrent
Índex IBP224165
Temps3h28min

Descripció de l’itinerari

El recorregut s’inicia al Parc de Can Crusellas, un bon lloc on concentrar-se la gent a primera hora del mati. A més, amb un bar per si ens hem d’esperar…

S’han anat refent alguns murs de pedra seca al llarg del cami…

Marxem pel carrer Indústria direcció a la Plaça de Cal Mario. Allà, primer per pista i després per sender, ens enfilarem cap a Vista Pirineu, deixant enrere la Sala. De seguida trobarem les primeres pujades del dia que ens ajudaran a treure el fred matiner i la son de les orelles.

Aquí ja trobarem la primera de les bifurcacions entre el recorregut curt i el llarg.Els que fan el curt aniran pujant de manera progressiva i els que fan el llarg primer flanquejaran per pujar dret i recte i trobar-nos tots a dalt en el primer avituallament on ens oferiran un tros de coca.

Resclosa del Viver

Seguim per darrere Vista Pirineu en direcció a la bassa de Torrecabota (Resclosa del Viver), direcció a la masia del Mont-ros. Abans d’arribar-hi ens endinsarem per corriols amagats enmig del bosc, coneguts pels que van a córrer i en Btt, tot resseguint la carretera de Calders- Navarcles.

A mig camí trobarem la segona bifurcació pels que fan l’itinerari llarg. Un pas subterrani permet creuar la carretera i iniciar una baixada fins prop de la casa de Rubió, havent després de tornar a recuperar l’alçada perduda i passant per una curiosa sèquia amagada i corriols amb pendents moderades.

Ermita de Sant Salvador del Canadell

El recorregut curt, en canvi, segueix pel corriol planer que pel mig del bosc i amb la carretera sempre propera ens mana fins a l’esmorzar a la masia del Canadell.

Marxem tots junts fins arribar a la Roureda de Les Tàpies on, els del llarg es desvien per diversos senders pel mig del bosc i retrobar-nos en el tercer avituallament. Els del curt, en canvi, seguirem per la pista principal directament fins a Can Vila.

Roureda de les Tàpies

El tram final des de Can Vila és comú als dos itineraris. Al Parc de Can Crusellas ens espera un refrigeri i el menjar que ha anat sobrant dels controls anteriors i la possibilitat de retrobar-nos amb coneguts i fer petar una mica més la xerrada en un dia que va ser radiant.

Llocs d’interés

  • Ermita de Sant Salvador del Canadell: Petita capella de tradició gòtica de la Baixa Edat mitjana (1400-1492) de planta rectangular i volta de canó. Situada a un turonet proper a la masia de Can Canadell.
  • Can Canadell
  • Bosc de les Tàpies
  • Can Vila

Trams tècnics

  • En el recorregut curt no hi ha cap lloc tècnic. Algun repetxó i baixada puntual però sense més dificultat que fixar-se una mica on es col·loquen els peus.

Observacions i curiositats

  • Aquest any tot i que el clima ha acompanyat molt i ha estat primaveral tot i la fresca del matí, no ha estat un any amb molta participació (475 participants segons l’organització)
  • Tot i que a la organització potser li van semblar pocs participants, a mi em va agadar molt i em vaig sentir orgullós de la resposta de la gent del poble a particpar en una proposta local.
  • La volta, coneguda depassar-hi amb btt, em va permetre descobrir algun corriol que no coneixia i compartir-los i gaudir-los de manera calmada amb la familia.
  • De moment i a falta d’entrenament, el recorregut curt és la distància justa per fer amb el nen carregat a la motxilla. Ja és un bon entrenament… la meva esquena va estar recordant la sortida ben bé mitja setmana…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s