Penelles

Gargar: Art rural a les parets del poblet

L’any passat ja vam veure a la TV3, la nostra, un reportatge d’un poblet on a les parets del poble hi pintaven obres d’art. Aquest any en vam tornar a veure un altre reportatge, altre cop a la TV·, la nostra.

Fulletó de la 3a Edició del GARGAR

I vam decidir que d’aquest any no passava que hi anéssim a treure el cap i a veure-ho… La veritat és que vam haver de buscar a internet el lloc on ho feien i situar-ho al mapa. Tot i que el nom ens feia pensar que era cap a la zona est del mapa, no teniem pas massa idea del lloc exacte.

Penelles es troba entre Tàrrega a Balaguer, una carretera per la que molts cops hi he passat però al no estar al costat la veritat és que no hi havia entrat mai, o això creia…

Penelles és un poblet de la Noguera, límit amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, d’uns 450 habitants que es pot considerar famós ja que hi va anar el Foraster i fins i tot el Calleja. Alguns dels seus habitants no deixen de comentar-ho…

Bé, és un poblet de cases baixes, aparentment agrari, situat al pla, amb dos bars i un sol restaurant. Un d’aquells pobles que a l’estiu, a ple sol, un no deu saber pas gaire on amagar-se. La prosperitat del poble es deu, com a quasi bé tots els pobles de la zona, a la construcció del Canal d’Urgell, que els va portar vida i prosperitat.

I és famós perquè des de fa uns anys, diversos artistes participen al GARGAR: Festival de Murals i d’Art Rural que deixa les parets del poble molt ben decorades.

Festival que en el primer cap de setmana de maig aporta a unes 12.000 persones al poble per veure els artistes fent els seus murals però que fa que un dimarts de setmana santa, quan hi vem anar, el poble estigui amb moviment de turistes que passegen tranquil·lament pels carrers contemplant obres de diferents tamanys i estils que no deixen indiferent.

La història…

M’expliquen que tot va començar quan va arribar al poble una dissenyadora de Barcelona, es va instal·lar a la casa familiar i es va involucrar al poble, creant un negoci de cerveses i entrant a l’Ajuntament com a regidora.

Va ser en aquest moment que va proposar la idea i gràcies als seus contactes ha anat creiexent fins a arribar al que és ara; un referent en la difusió artísitica al món rural, aconseguint situar Penelles com a referent alhora que dinamitza el poble i en potencia el turisme.

El festival permet corregir el deteriorament dels carrers alhora que il·lusiona als seus habitants. Així, si en un principi costava que els propietaris deixèssin parets per pintar ara sembla ser que la tendència ja s’ha invertit. Veurem si en la propera edició o les posteriors acaben decorant també les parets de l’esglèsia…

El recorregut

El poble no és pas massa gran i es pot visitar en una matinal de passeig tranquil. Aconsellable dirigir-nos a l’Ajuntament del poble, on en el punt d’informació podrem comprar un desplegable (1€) amb la descripció dels murals i la seva localització.

Tant fa per on començar,…el que si que és interessant és anar marcant els vistos ja que a qualsevolparet, més o menys amagada pot apareixen una obra que ens captivi. I quan penses que ja els has vist tots,…encara n’apareix una altra… I diuen que en aquesta quarta edició encara n’hi apareixeran 15 o 20 més…

Les bases del Festival

Els motius dels diversos murals que es facin han d’estar relacionats amb el món rural. Es veu que no poden ser polítics tot i que algun mural polític s’ha col·lat entre tants…


El Donald Trump que lamentablement apareix a tot arreu …

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s