La Serra de Cabrera

Un mirador privilegiat a cavall de l’Osona i la Garrotxa

Ruta circular des de Sant Julià de Cabrera fins a Cabrera i el Santuari de la Mare de Déu que amb els seus 1300m esdevè un gran mirador de la plana de Vic, la Garrotxa i els Pirineus.

Mapa esquemàtic de l’itinerari (En groc, sender; en violeta, tram de sender un xic complicat i en vermell, tram de sender més dret i tècnic)

L’itinerari transcorre inicialment entre boixos i roures que a mesura que es va guanyant alçada passen a ser faigs.

Altimetria de l’itinerari (375m+)

Fitxa tècnica

Distància5km
Desnivell375m+
Exigència tècnica / dificultatModerada
Exigència físicaModerada
Índex IBP47
Temps1h52min

Descripció de l’itinerari

Sortim des de Sant Julià de Cabrera (944m), on deixem el cotxe en una petita zona que hi ha i enfilem rectes per un prat tot seguint unes marques vermelles mig esborrades cap a la paret que tenim davant.

Vista des de mitja pujada del lloc des d’on hem sortit, Sant Julià de Cabrera.
Sender ple de boixos i roures en el tram baix.
Arribant a la carena, ja enmig de faigs.

Tot i que aparentment sembla que no hi hagi d’haver pas, el sender va serpentejant tot trobant pas i guanyant alçada ràpidament, a trams per sobre pedres que, per tal de facilitar la pujada, tenen alguns passamans que aporten confiança i seguretat.

Arribem al Pla del Prat amb el desnivell fet en poc temps. El tram final de la pujada és per dins del bosc, que ens protegeix del vent que molt possiblement faci a la zona.

Tot carenejant arribarem a l’Osca de Cabrera. Allà trobem un altre passamà que ens permet passar un petit tram estret i volat i arribar al cim (1.307m), on podem veure les excavacions que s’hi estan fent en busca del castell de Cabrera, documentat al s.X, a llocs visible.

Al cim hi trobarem una taula de referència de la magnífica panoràmica que es pot gaudir des d’aquest punt: Montserrat, la Mola, els Rasos de Peguera, el Pedraforca ben reconeixible, el Puigmal, el puig de Bassegoda, el Canigó, L’Albera, el Golf de Roses i el Montseny.

Seguint per la carena arribarem al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera, on hi ha també restaurant, molt concorregut en els caps de setmana, avui tranquil i tancat.

Escales directes i ràpides fins al Coll del Bram

Marxem per l’extrem contrari al que hem arribat on hi ha el camí que, gràcies a unes escales ens ajudaran a perdre de manera ràpida i segura l’alçada que hi ha fins al Coll del Bram.

Just al coll marxa un petit sender indicat que, en diagonal i lleugera baixada ens retorna al punt d’inici sense haver de fer cap pas complicat ni exposat.

Senyalització

A Sant Julià de Cabrera, on deixem el cotxe, hi trobarem uns panells informatius sobre el Collsacabra i pals indicadors amb els diversos camins que hi ha.

El nostre itinerari comença entrant al camp per la única porteta que hi ha i seguint unes marques vermelles, un xic descolorides i amagades per la vegetació. Tot i això el camí es va trobant ja que el sender està bastant fressat i a mesura que anem guanyant alçada ja no hi ha pèrdua.

De baixada el camí també el trobarem indicat amb un cartell quan arribem cal Coll del Bram. Camí ben marcat i evident.

Llocs d’interés

Santuari de la Mare de Déu de Cabrera (1.311m d’alçada). És del s. XVII. Situat en el lloc on hi havia hagut l’esglèsia del castell de Cabrera, documentada al s.XII i derruïda, al igual que el castell, per un terratrèmol el 1428.

Santuari de la Mare de Déu de Cabrera

Castell de Cabrera: Les ruines del castell es troben al llarg de tota la carena. Impressiona imaginar-se com devia ser d’imponent un castell situat dalt d’aquest puig escarpat. Actualment s’hi estan fent feines arqueològiques per documentar-ho.

Cim de Cabrera amb el Santuari al fons.

Trams tècnics

Petits trams de pedra equipats amb passamans que dónen seguretat.

Pujant pel camí directe haurem de fer algun tram de pedra, dret i un xic exposat si anem amb nens poc habituats a la muntanya. De tota manera és bastant segur ja que hi ha alguns passamans que aporten seguretat i confiança.

Ja a dalt, tram un xic volat amb passamà per assegurar el pas.

Ja a dalt i per passar l’Osca de Cabrera, un pas estret i un xic exposat ens trobarem un altre passamà que ens ajudarà a passar.

Nosaltres hi vam anar amb el nen a la motxilla i no hi va haver cap tipus de problema.

Un pensament sobre “La Serra de Cabrera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s