Les Tines de la Vall del Flequer

Descobrint la història vinícola de la vall amb tast de vins.

La Vall del Flequer és única. És una vall on es concentren moltes tines de peu de vinya. Aquí, no només trobarem tines sinó que moltes d’elles es troben ajuntades en un conjunt de 2 a 11 tines que diversos parcelers van construir junts segurament per tal d’abaratir costos.

Alguns dels conjunts de tines que hi ha al llarg de la vall han estat rehabilitats i adequats per tal de visitar i donar a conèixer una història passada que quasi bé es perd.

Itinerari per bon sender i per pista.

Aquest petit itinerari, d’uns 6km, tranquil i familiar permet descobrir els diversos conjunts de tines que es concentren al llarg de la riera de la Vall del Flequer tot passejant mentre ens endinsem en una història que ens descriu una manera de viure i un paisatge molt diferent de l’actual.

Altimetria de l’itinerari (desnivell de 125m+)

Una època on allà on arribava la vista tot era vinya, on s’aprofitava cada metre de la muntanya per extreure vi, amb traginers transportant-lo cap a les ciutats i pobles i on l’esforç dels pagesos al camp podia ser recompensat amb un preu just per l’època.

Conjunt de tines a peu de vinya del Tosques

La proposta que ofereix l’empresa Bages Terra de Vins ens ajunta la part de descoberta històrica i patrimonial amb un tast final envoltats de tines. Una petita gran idea per passar una bona matinal.

Fitxa tècnica

Distància6km
Desnivell125m+
Exigència tècnica / dificultatBaixa
Exigència físicaBaixa
Index IBP27
Temps1h 40min
Tipus de superfícieSender i pista

Descripció de l’itinerari

Deixem el cotxe a un petit parquing que hi ha prop de Ca’n Oristrell, al km 4 de la carretera que va del Pont de Vilomara fins a Rocafort.

Allà trobarem algun plafó informatiu de les diverses possibilitats que podem fer per conèixer les Tines, entre elles el sender local va fins a Rocafort (Sender Local SL-C 52)

Sortirem per la pista que, en lleugeraa pujada en un inici ens permet entrar dins els límits del Parc Natural. Seguim sempre perpista en bon estat que es pot fer amb cotxe i al primer trencall a la dreta baixem en direcció a la riera.

Tines del Bleda

Davant nostre apareix el primer conjunt de tines que trobarem; les Tines del Bleda. El plafó informatiu que hi trobem ens explica el motiu pel qual van ser construides i com es feien servir.

Creuem la riera que tan sols porta aigua en anys molt plujosos i trobarem un altre conjunt, encara més gran; les Tines del Tosques.

Reculem uns metres i prenem el sender que puja suaument i que per la vessant obaga de la muntanya, entre arbres, ens porta a les Tines de l’Escudelleta; un conjunt molt important en tamany ja que n’hi ha fins a 11 degut al lloc estratègic on estan.

Conjunt de Tines de l’Escudelleta

Aquest és un bon lloc per esmorzar, en el nostre cas, fer el tast de vins. Un vi blanc picapoll del celler Artium D’Artés i un negre; el Petit Bernat de l’Oller del Mas.

Seguim pel sender fins arribar a la pista, a la vessant sud, per on retornarem al punt d’inici en una curta passejada d’uns 25min.

Si es vol, per la mateixa pista cap amunt podem arribar-nos a un altre conjunt de tines proper que ens queden una mica més amunt, tot seguint la pista que ressegueix el torrent; les Tines del Ricardo (uns 500mts).

De baixada, en algun revolt de la pista podem veure alguna bona panoràmica dels diversos conjunts de tines que hem vist de pujada.

Tines del Tosques vistes de tornada

Llocs d’interés

 • Tines del Bleda
 • Barraca de vinya
 • Tines del Tosques
 • Tines de l’Escudelleta
 • Tines del Ricardo (opcional)

Trams de risc

Sortida sense cap dificultat, ideal per fer amb familia. La zona és molt seca i calorosa. Recomenable evitar els dies d’estiu i tenir-la present en dies clars d’hivern com una opció.

Observacions i curiositats

 • Una dels principals reptes que presenta la sortida és el d’imaginar-se tot el terreny com era el 1900. Actualment el pi ho recobreix tot o quasibé tot però hem de fer l’esforç d’imaginar-nos que a l’època tot això eren vinyes, com ens demostra el fet de trobar-hi les tines i la gran quantitat de marges que encara es poden veure entre la vegetació.
 • Cal tenir present que l’aigua que hi havia en aquella època no estava tractada i que, per tant, era font de transmissió de malalties. Per aquest motiu, la gent acostumava a veure vi o a barrejar-lo amb l’aigua. Es considera que una persona bevia uns 2l de vi de mitjana al dia, d’aquí la importància de l’enorme producció.
 • Així, en aquella època hi havia una gran quantitat de vinya degut al gran mercat que hi havia: el local però també una gran quantitat estava destinada a l’exportació cap a les Amèriques en forma de vi i d’aiguardent.
Escoltant l’explicació del guia.
 • Cal tenir en compte que el moment de màxima expansió és quan els preus del vi pugen degut a l’entrada de la fil·loxera a les zones vinícoles estrangeres com França que els suposa haver d’arrencar els ceps on s’acaba la producció de vi.
 • A Catalunya és el moment en que comença una cursa per plantar vinya i abastir tot el mercat estranger.
 • A Catalunya els propietaris dels terrenys oferien uns contractes a parcel·lers anomenats “a rabassa morta”. Aquests permetien conrear una zona de terra mentre hi hagués alguna cosa viva a canvi d’una cinquena part del producte resultant que es quedava el propietari de la terra. Vaja, que eren contractes quasi vitalícis ja que els pagesos dominaven la tècnica d’empaltar ceps.
 • Com que les terres més porperes als nuclis i masies ja estaven ocupades es va començar a ocupar les zones més allunyades, motiu pel qual es van construir les tines. D’aquesta manera, passada la varema i un cop el most ja havia fermentat, es comercialitzava el vi, molt més fàcil de transportar i s’abaretien els costos de producció.
 • Es poden trobar tines a dins d’algunes masies o a les proximitats; tines que utilitzaven els parcelers encarregats de les vinyes més properes a les cases.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s